Μετά από 25 χρόνια εμπειρίας στον τομέα μου έως ποδιατρος - ποδολογος είδα στην πορεία της καριέρας μου πολλά περιστατικά που μου κινήσανε τον ενδιαφέρον καθώς και διάφορα δημοσιεύματα με πιο μοντέρνες μεθόδους για την κατασκευή ορθοπτικών είτε με την χρήση εκμαγείου είτε με την χρήση πελματογραφημα με η χωρίς συνδυασμό με μηχανήματα κοπής.  Έτσι αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο για να ενημερώσω το κοινό πάνω στον θέμα αυτό και στους μύθους που το περιβάλλουν.

Ξεκινώντας πελματογράφος είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα, με πολλούς αισθητήρες καταγραφής των πιέσεων του πέλματος, τόσο στη στάση όσο και στη βάδιση, προσφέροντας αντικειμενικά και όχι εμπειρικά δεδομένα. Ο Πελματογράφος συνδέεται στον υπολογιστή με ειδικό πρόγραμμα (software) αναλύει τα δεδομένα σχετικά με την φόρτιση, το κέντρο βάρους, τις φάσεις στήριξης και αιώρησης κατά τη βάδιση. Ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει την παθοεμβιομηχανική και τις παθήσεις του ποδιού και όλα αυτά να αποτυπωθούν στο Πελματογράφημα.

Οπότε πάμε στον πρώτο μύθο, μπορεί το πελματογραφημα σε συνδυασμό με κάποιο μηχάνημα κοπής να κατασκευάσει πέλματα ?? Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Το ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΠΑΤΟΥΣ αλλά τους σχεδιάζει λόγω ότι όταν περπατάμε πάνω στο δυναμοδαπεδο ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΚΑΜΑΡΑΣ. Οπότε πως κατασκευάζουν τα ορθοτικα???  ΠΩΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΑΡΑΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΗΧΑΝΗ ΚΟΠΗΣ (MILLING MACHINE) ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΛΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΥΘΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΤΑ ΠΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΑΛΑΚΑ για να διορθώσουμε τις παραμορφώσεις για τον λόγο ότι όταν πατηθούν παίρνουν την παραμόρφωση του ποδιού και έχουμε χειροτέρευση της παραμόρφωσης. Για παιδικά πόδια δεν το συζητάμε όταν είναι πολύ μικρή η επιφάνεια του παιδικού ποδιού οπότε και έχουμε έτσι και αλλιώς επίπεδη καμάρα. Σκεφτείτε τους αθλητές που μετά από ένα αγώνα το πέλμα έχει καθίσει τελείως και δεν ανταποκρίνονται στην πρώτη μέτρηση οπότε η επανεξέταση είναι σημαντική.  Το πελματογραφημα είναι μια διαγνωστική εξέταση όπως η παλιά μέθοδος Harris Beath Mat που έχει εξίσου καλά αποτελέσματα στον σχεδιασμό των ορθοπτικών πελμάτων. Έτσι δεν μπορούνε να έχουμε κατά παραγγελία ορθοτικά μόνο κατά προσέγγιση που σημαίνει αυξημένο κόστος για τον ασθενή.

Μύθος δυο: πελματογραφημα η αφρώδες υλικό για την κατασκευή πελμάτων??? Πολλές φορές διάφορα κέντρα συγχρόνως με το πελματογραφημα παίρνουν και αποτύπωμα του ποδιού με αφρώδες υλικό και παρόλο το αποτύπωμα δίνουν τα πέλματα από το πελματογραφημα. Όποτε ποιος ο λόγος να συνδυάζουμε δυο διαφορετικές μετρήσεις για το ίδιο πράγμα εκτός  από το να ανεβάζουμε το κόστος του και τίποτα παραπάνω, καθώς το ορθοπτικό από το πελματογραφημα και το αποτύπωμα είναι διαφορετικό πάντα  (Caroll et al. 2011).  Αλλά κέντρα χρησιμοποιούν συγχρόνως μετρήσεις με σαρωτές ψηφιακούς (scanners) που έχουνε απόκλιση έως και 1,5 -5 mm που καταλαβαίνουμε ότι βγαίνει και λάθος μέτρηση και λάθος πάτος (ISPO world congress, 2015, Laughton et al, 2002).  Φαίνεται ότι η παλιά μέθοδος του εκμαγείου η παλιά μέθοδος Harris Beath Mat (μέτρηση με μελάνι) η με το πελματογραφημα είναι υπέρ αρκετά για να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε ένα ορθοτικό με χαμηλότερο κόστος από αυτά με μηχανήματα κοπής η σαρωτές  (Pallari et al, 2010). Μην ξεχνάμε πριν 30 χρόνια δεν είχαμε πελματογραφο, η σαρωτές,  δεν μπορούσαμε να κατασκευάσουμε ορθοτικα ??? Άλλωστε αυτές είναι παρά πολύ παλιές και παρά πολύ δοκιμασμένες μέθοδοι που είχανε πάντα καλά αποτελέσματα.

Όμως το πελματογραφημα είναι παρά πολύ σημαντικό πριν και μετά εγχειρήσεις ποδιού ιδιαίτερα για κότσια η άρθροπλαστικές ισχίου η γόνατος. Στα μικρά παιδιά είναι τέλειο διαγνωστικά μέσο γιατί χωρίς ακτινοβολία είναι η μοναδική μέτρηση για αρχική αξιολόγηση κάθετου αστραγάλου, ιπποποδιες, splay foot κ.λπ. Για ανισοσκελείς είναι πιο πολύπλοκα τα πράγματα. θα ήθελα να τονίσω ότι δεν μετράει την ανισοσκελεια μόνο την μεταφορά του κέντρου βάρους του ασθενή που σε συνεργασία με την κλινική εξέταση η την ακτινογραφία μπορούμε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα με τις σκολιωσεις. Πολλές φορές γίνονται άσκοπες παραπομπές μετά από εγχείρηση σπονδυλικής στήλης μετά από μια βδομάδα που δεν βλέπω τον λόγω αφού η πλήρης επαναφορά του ασθενή είναι τουλάχιστον μετά από ένα δυο μήνες. 

Θα πρέπει να ξέρουμε ότι το πελματογραφημα ακόμα και μετά από δέκα μετρήσεις η μεταβλητότητα της μέτρησης είναι πολύ μεγάλη οπότε η αξιολόγηση δυο πελματογραφηματων μέσα σε μια μέρα, μια βδομάδα, ένα μήνα η τρεις είναι ανώφελο ιδιαίτερα στα παιδιά πριν από τα 7 χρόνια που είναι παρά πολύ η μεταβλητότητα μεταξύ ημερών η μετρήσεων. Οπότε αξιολογήσεις σε μια βδομάδα η ένα μήνα χωρίς ειδικό πρωτόκολλο είναι άστοχες επιστημονικά όπου να πούμε στο γονιό ότι το παιδί βελτιώθηκε η πλατυποδίας του κλπ. 


Επίσης πολλά κέντρα χρησιμοποιούν πελματογραφους έσω υποδήματος τύπου EMED pedar or FSCAN για να μετρήσουμε υψηλές πιέσεις για διαβητικά έλκη που δεν ξέρουμε την ακρίβεια τους καθώς άμα βάλουμε ένα σενσορα με πάχος 3 μμ όπως EMED pedar δεν ξέρουμε αν μετράμε την πίεση που εξασκεί το πόδι στο σενσορα η στο ορθοτικό καθώς και τα γνωστά προβλήματα ακρίβειας λόγω φαινόμενα λυγισμου η preconditioning. Το FSCAN είναι πολύ λεπτό αλλά με τα ίδια μειονεκτήματα. Εξάλλου υψηλές πελματιαίες  πιέσεις δεν είναι απαραίτητο για ύπαρξη έλκους....αλλά συνεχόμενες μέτριες για πολύ χρόνο. 

Το πελματογραφημα δεν είναι πανάκεια και οι μόνοι εκπαιδευμένοι είναι οι ποδιατροι γιατί σε κανένα τίτλο σπουδών δεν υπάρχει το μάθημα του Πελματογραφηματος, όλες οι άλλες σχολές απλώς γίνετε αναφορά η μια εκπαίδευση στους φυσιοθεραπευτές..

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok