Δρ. Χρηστος Νικολοπουλος,, Πρ. ΓΓ Ποδιατρων Κυπρου, BSc MSc PhD

Η όψη των νυχιων είναι εκτός των άλλων, καθρέφτης της υγείας του οργανισμού μας. Πολλές συστηματικές παθήσεις έχουν και εκδηλώσεις από τα νύχια. Η ονυχομυκητιαση η κοινως μύκητες των νυχιών είναι μία λοίμωξη που συχνά προσβάλλει τα νύχια χεριών και ποδιών και οφείλεται σε μικροοργανισμούς που ανήκουν στην κατηγορία των μυκήτων (τριχοφυτα, δερματόφυτα και βλαστομύκητες). Η ονυχομυκητιαση μπορεί να προσβάλλει όλα τα μέρη του νυχιού, όπως τη μήτρα, την κοίτη, καθώς και το ίδιο το νύχι. Πολλες φορες μπορεί να προκαλέσει πόνο, ευαισθησία κατά την πίεση στην περιοχή, πάχυνση και αποκόλληση του νυχιού και μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα στην ψυχολογία του ασθενούς, στην κοινωνική του ζωή, καθώς και στην εργασία του.

Είναι ενα πολύ συχνό πρόβλημα που απασχολεί άνδρες και γυναίκες και ολοι μας ενδιαφερομαστε στους καλοκαιρινους μηνες όταν τοτε ολοι μας προσεχουμε τα ωυχια μας λογω ότι θα παμε στις παραλιες. Ετσι τοτε ολοι μας ενδιαφερομαστε. Οι ονυχομυκητιάσεις αποτελούν το 30% των περιπτώσεων προσβολής από μύκητες στην επιφάνεια του δέρματος. Το υπόλοιπο 70% προέρχονται από τραυματισμό του νυχιού από ένα στενό η λάθος επιλογή παπουτσιού.  Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται το ποσοστό των ασθενών που αναζητούν λύση για τους μύκητες νυχιών, καθώς η επίπτωση της μυκητίασης νυχιών αυξάνεται πολύ τους μήνες αυτούς. Η ζέστη, η εφίδρωση στην περιοχή, σε συνδυασμό με την επαφή με το νερό στη θάλασσα, την άμμο ή την πισίνα ευνοούν την εξάπλωση των μυκήτων νυχιών.

Οι παράγοντες που οδηγούν στην ονυχομυκητίαση είναι
1. Τα πολύ στενά υποδήματα
2. Ο τραυματισμός του Νυχιού
3. Γενετική Προδιάθεση
4. Διάφοροι Παθολογικοί Νόσοι

Γενικά τα προσβεβλημένα από μύκητες νύχια εμφανίζουν διαταραχές στο χρώμα τους (άσπρο, πράσινο, κίτρινο, καφέ ή μαύρο), που μερικές φορές είναι ενδεικτικά του είδους του μύκητα. Επίσης τα νύχια μπορεί να εμφανίζουν πάχυνση, ευθραυστότητα ή και ονυχόλυση. Συνήθως προσβάλλονται ένα ή δύο νύχια στο κάθε πόδι, ενώ η καθολική προσβολή των νυχιών είναι είτε ενδεικτική άλλης πάθησης (π.χ. ψωρίαση, λειχήνας κα) είτε απαντάται σε εξαιρετικά παραμελημένες περιπτώσεις. Μερικές φορές η ονυχομυκητίαση συνυπάρχει με μυκητίαση του δέρματος των πελμάτων.
Η διάγνωση γίνεται με άμεση μικροσκόπηση και καλλιέργεια του μύκητα ξύνοντας την προσβεβλημένη περιοχή με σκοπό να απομονωθούν ρινίσματα νυχιών που να περιέχουν αρκετές υφές μυκήτων για καλλιέργεια. Πολλές φορές τα αποτελέσματα είναι αρνητικά λογά ότι η δειγματοληψία γίνεται μετά από εφαρμογή αντισηπτικών, η αντιμυκητιασικων σκευασμάτων.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία σε αρχόμενες καταστάσεις μπορεί να γίνει με τοπικά αντιμυκητιασικά προϊόντα, συνήθως με τη μορφή λάκας αλλά ο ασθενής πρέπει με συνέπεια και επιμονή να ακολουθήσει. Άλλη θεραπεία είναι με χάπια για 3-6 μήνες και με ποσοστό υποτροπής έως και 50%. Η θεραπεία αυτή είναι ακριβή, έχει συμβαματα τύπου αύξηση των ηπατικών ένζυμων, σπάνια χάσιμο της γεύσης, θολή όραση και δεν ενδεικνειτε σε ασθενείς που χορηγούνται αντιπηκτικά, ασθενείς με καρδιακά νοσήματα, η σακχαρώδη διαβήτη, θυρεοειδή κλπ. Υψηλό ποσοστό επαναφοράς είναι πολύ γνωστό στην βιβλιογραφία. Ο θεράπων Ιατρός σας είναι υπεύθυνος για αυτό και όχι ο ποδιατρος-ποδολογος.  Θεραπείες με Λέιζερ χαμηλής ισχύος η παλμικού φωτός αν και είναι υποσχόμενες δεν είναι πανάκεια λογά ότι το FDA της Αμερικής έχει δώσει την έγκριση για την ασφάλεια των μηχανημάτων αλλά όχι για την επιτυχία της θεραπείας, καθώς και δεν υπάρχει βιβλιογραφία παρά μόνο από συγκεκριμένα κέντρα που έχουν το μηχάνημα αυτό η της εταιρείας που το κατασκευάζει και η θεραπεία γίνεται πάντα σε συνδυασμό με αντιμυκητιασικα σπρέι όποτε δεν έχουμε βιβλιογραφία πιο δουλεύει από τα δυο. Επίσης το κόστος είναι παρά πολύ μεγάλο.  Αφαίρεση του νυχιού πολύ επίπονη και ανώφελη μιας και το νύχι έχει πολλές πιθανότητες να βγει ξανά κουφό η με ονυχομυκητίαση.
Προσωπική εμπειρία μετά από 20 χρόνια στα πόδια η κυρία αίτια της ονυχομυκητίασης είναι ο τραυματισμός του νυχιού και μετά έρχεται δευτερογενώς η μυκητίαση για τον απλό λόγο γιατί δεν βλέπουμε ονυχομυκητιάσεις στο ίδιο άτομο στα 30 η 40 και ξαφνικά στα 55 χρόνια όπου βλέπεις το πόδι έχει οστικές αλλοιώσεις, η οι ασθενείς πολλές φορές αναφέρουν ότι άρχισε η μυκητίαση όταν φόρεσαν ένα σφικτό η ψηλοτάκουνο παπούτσι, η οι ποδοσφαιριστές έχουν πάντα τα μεγάλα δάκτυλα κουφά, η στα παιδάκια 3-5 χρονών λογά λειτουργικής γαμψοδακτυλιας. Έτσι για μας η θεραπεία με τα σωστά αντυμυκητιασικα τοπικά σκευάσματα και λείανση του νυχιού και βοήθεια της αιμάτωσης του νυχιού με την χρήση ποδόλουτρων η Λέιζερ έχει παρά πολύ καλά αποτελέσματα γύρω στα 90% επιτυχία. Το λέιζερ έχει παρά πολύ καλά αποτελέσματα στην ονυχόλυση. Αν σε περίπτωση που δεν λειτούργει η θεραπεία αυτή τότε τα χάπια είναι η επομένη λύση με τα γνωστά σιμώματα αλλά η προσωπική γνώμη αν το ίδιο σκεύασμα με τα χάπια η το νύχι είναι πεθαμένο δεν θα έχουμε καλά αποτελέσματα η αν έχουμε θα ξανακαλέσει.

Top of Form

Bottom of Form