Πως το αντιμετωπίζουμε οι γονείς??
Δρ. Χρήστος Νικολόπουλος, BSc, MSc, PhD 


Τι είναι εσωστροφή βαδίσματος (ΕΣΒ)? Είναι όταν το παιδί περιπατάει η τρέχει με τα πόδια προς τα μέσα αντί να είναι στην ευθεία και συνήθως λέγεται "pigeon-toed.". Εμφανίζεται όταν οι γονείς βλέπουν  το παιδί να αρχίζει να περπατάει.  Πολλές φόρες εμφανίζεται   και σε διάφορες ηλικίες του παιδιού και συνήθως επηρεάζεται από μια αλλαγή παπουτσιού, η μετά από ίωση η για διάφορες αιτιολογίες όπως η όραση, η ακοή και η ιδιοδεκτικότητα.  Παρουσιάζεται σε ένα ποσοστό 6% του πληθυσμού.


Συνήθως ένα 80% των παιδιών σε ηλικία έως 8-10 χρονών διορθώνεται από μονό του χωρίς την χρήση γύψου, ναρθήκων, εγχειρήσεων. Αλλά πια είναι αυτά τα παιδιά? Είναι το παιδί σας? Και πως διορθώνονται κάνοντας πλατυποδία, που από ένα κοσμητικό πρόβλημα όπως η εσωστροφή βαδίσματος γίνεται πιο πολύπλοκο και όχι κοσμητικό?? Ποια είναι η επίδραση στην σκολίωση??  Νέες κλινικές μελέτες, που παρόλο θέλουν περισσότερη ερεύνα, δείχνουν ότι το μονομερής εσωστροφή βαδίσματος πιθανότατα να αυξάνει τις πιθανότητα στην δημιουργία σκολίωσης η επιδείνωση της?? Pomarinp et al, 2016 έδειξαν ότι παιδιά με ΕΒ επηρεάστηκε η Λόρδωση, η κίνηση της αστραγαλικης άρθρωσης και walking spin test. Liesa Persaud, Ganley et al. 2016,  Martin Casas, 2016 έδειξαν χαμηλά ρεφλέξ και ιδιοδεκτικότητα. Sutherland et al, 1980 δηλώνουν ότι το πάτημα της φτέρνας πρέπει να είναι το μέγιστο και σταθερό στους 18 μήνες όποτε οι γονείς πρέπει να το παρατηρούν αυτό γιατί συνήθως τα περισσότερα παιδιά με ΕΣΒ δεν πάτωνε την πτέρνα.


Η αιτιολογία της ΕΣΒ είναι τρεις :

  • Curved foot (metatarsus adducts)Photo 1
    Συμβαίνει όταν τα δάκτυλα ποδιού είναι προς τα μέσα από το μεσαίο πόδι έως τα δάκτυλα, και διορθώνονται από μονά τους σε ηλικία 4-6 μηνών. Παιδιά 6-9 μηνών με σοβαρή παραμόρφωση έχουν πολύ καλή αντιμετώπιση με γυψάκια η ειδικά η ανάποδα παπούτσια μετά τα γυψάκια για έως 3 χρονιά, με παρακολούθηση (Δρ. Νικόλαος Γιαννεστρας (1973), American Academy of Orthopedic Surgeons Report 2015).  Dilger, 2005, Farber, 2001, Szopa et al, πολύ καλή αντιμετώπιση συντηρητική καλύτερη και από τα γυψάκια. Είναι σημαντικό τα αντίστροφα παπούτσια να έχουν ειδικούς πάτους λόγο ότι όπως και τα γυψάκια, έχουμε το συχνό φαινόμενο της πλατυποδίας κατά την διάρκεια της διόρθωσης, πράγμα που δεν το θέλουμε. Οι πάτοι από πελματογραφημα δεν πρέπει να είναι από μηχάνημα κοπής (Milling machine)  γιατί λόγω του μικρού της διαστάσεως η μηχανή κοπής δεν βγάζει σωστό ορθοτικά καθώς το πελματογραφημα δεν μπορεί να πιάσει το ύψος της καμάρας του ποδιού.
  • Twisted shin (tibia torsion) Photo 2
    Συμβαίνει όταν η κνήμη στρέφεται προς τα μέσα και διορθώνεται από μόνο του πριν παιδιά πάνε σχολειό,  αλλιώς σε σοβαρές καταστάσεις μετά  9-10 χρ. χρήζει εγχείρηση. Η συντηρητική θεραπεία σε αυτήν την περίπτωση είναι πιο δύσκολη καθώς τα ορθοτικά πατάκια δεν διορθώνουν κάθετο επίπεδο παραμορφώσεις του ποδιού, απλά προσπαθούμε να μειώσουμε την αντισταθμιστική πλατυποδία η πρηνισμό του ποδιού)

  • Twisted thighbone (femoral ante version) Photo 3
    Συμβαίνει όταν το μηριαίο οστό στρέφεται προς τα μέσα, και διορθώνονται από μόνα τους πριν πάνε σχολειό αλλιώς σε σοβαρές καταστάσεις μετά 9-10 χρ. χρήζει εγχείρηση. Παρόλο που από ορθοπεδικής πλευράς δηλώνεται ότι συντηρητικές θεραπείες όπως φυσιοθεραπεία, ειδικά παπούτσια δεν διορθώνουν το πρόβλημα, ειδικά ορθοτικά με ειδικές διατάσεις η το μπαλέτο έχουν παρά πολύ καλή αντιμετώπιση του προβλήματος. Τουλάχιστον στον κοσμητικό τομέα ακόμα και σε ηλικίες άνω 15χρονων. Δεν διορθώνουμε την οστική παραλλαγή του μηριαίου οστού απλά αλλάζουμε το εύρος κινήσεως της άρθρωσης και έχουμε καλύτερο κοσμητικό αποτέλεσμα. Παράδειγμα τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση που μετά από έντονη φυσιοθεραπεία έχουμε εκπληκτικά αποτελέσματα στην πάθηση αυτή όποτε γιατί συντηρητικές θεραπείες δεν δουλεύουν???? Παρόλο που παναμερικανική Ένωση Ορθοπεδικών δηλώνει ότι η συντηρητική θεραπεία δεν έχει αποτέλεσμα, από τους πιο παλιούς παιδοορθοπεδικους ο Δρ. Νικόλαος Γιαννεστρας (1973) , Ορθοπεδικός Ιατρός στην Αμερική, πρωτοπόρος στα παιδιά με παθήσεις ορθοπεδικές, αναφέρει την ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗ με την χρήση ορθοτικών η αντιστροφών παπουτσιών. Dilger, 2005, Farber, 2001, Szopa et al, πολύ καλή αντιμετώπιση συντηρητική καλύτερη και από τα γυψακια. Συνήθως αυτές οι καταστάσεις συμβαίνουν από μονές τους η σε συνεργασία με άλλες ορθοπεδικές παθήσεις. Και επειδή εμφανίζονται στις οικογένειες και επειδή είναι αποτέλεσμα εξέλιξης η γενετικής προδιάθεσης είναι δύσκολο να προβλεφτούν.

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Μετά από 25 χρονιά εμπειρίας σε πόδια οπού τα 18 είναι σε παιδιά, μετά από 40 δημοσιεύσεις η άποψη μου είναι όσο πιο γρήγορα επέμβουμε στην εσωστρεφή βαδίσματος τόσο πιο καλά αποτελέσματα έχουμε. Παρόλα αυτά χέουμε καταπληκτικά αποτελέσματα ακόμα και σε ηλικίες έως και 15 χρονών που σπάει τον μύθο που  συμφώνα με την ορθοπεδική άποψη μετά τα 8χρονια μονό χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να γίνει. Καλυτέρα το προλαμβαμβανειν παρά το θεραπεύειν.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok